Bine ati venit pe Centrul Medical Focus - Clinica   Click pentru ascultare text! Bine ati venit pe Centrul Medical Focus - Clinica

Alocati o ora pentru inima dumneavoastra!

Publicat in Sfatul medicului
Citit 2070 ori

Daca in trecut afectiunie cardiace erau asociate cu inaintarea in varsta, in prezent bolile de inima lovesc puternic si in populatia tanara.

Viata alerta si haotica, lipsa orelor necesare de odihna, alimentatia nesanatoasa si acordarea unei atentii scazute investigatiilor medicale explica numarul tot mai mare de tineri care sufera de boli cardiace sau sunt predispusi catre astfel de probleme de sanatate.

Vreti sa aveti o inima sanatoasa? Investigatiile imagistice sunt solutia!

Opriti-va din orice activitate intreprindeti si ganditi-va la sanatatea voastra si la cate excese mai poate suporta inima voastra. Evitati povara afectiunilor cardiace cu ajutorul unor investigatii imagistice simple, rapide, ieftine si non invazive: calcularea scorului de calciu si coronarografia CT.

Calcularea scorului de calciu este o investigatie imagistica a cordului, ce se realizeaza fara administrarea de contrast iodat.

 Cu ajutorul calcularii scorului de calciu se detecteaza placile de aterom ce contin calciu, de la nivelul arterelor coronare. Aceasta este, de altfel, singura metoda de detectare a acestora.

 Calcularea scorului de calciu se recomanda:

  • barbatilor cu varsta cuprinsa intre 45-70 de ani
  • femeilor de 55-70 ani
  • persoanelor cu antecedente familiale de boli coronariene
  • fumatorilor
  • persoanelor cu diabet zaharat
  • hipertensivi
  • supraponderali
  • sedentarilor
  • persoanelor cu un nivel crescut de stres

!!! Investigatia este total contraindicata femeilor insarcinate, celor care au suferit o interventie chirurgicala tip by-pass sau celor care au un ritm cardiac mai mare de 90-95 batai pe minut.

Coronarografia CT este o metoda noninvaziva de evidentiere a arterelor coronare care nu competitioneaza cu coronarografia.

Acest tip de investigatie imagistica trebuie vazuta in special ca o metoda de triere a pacientilor cu dureri acute toracice si de indrumare a acestora fie catre un tratament conservator, fie catre terapii invazive.

Coronarografia CT este o metoda de screening pentru pacientii cu risc crescut de dezvoltare a unei afectiuni cardiovasculare (sufera de diabet zaharat, provin din familii cu istoric coronarian etc.) si este totodata o metoda rapida de excludere a unei afectiuni a arterelor coronare la pacientii cu dureri toracice nonanginale sau la femeile cu angina atipica.

Acesta metoda  permite evaluarea, cu o acuratete de 98%, a grafturilor arteriale sau venoase, examinarea CT fiind din acest punct de vedere superioara examinarii RM pentru descrierea morfologiei arterelor coronare sau a eventualelor anomalii.

Examenul nu dureaza mai mult de 30 min, scanarea propriu-zisa a cordului durand practic 5 secunde, permite efecturea de sectiuni foarte fine-0,625 mm, si are o rezolutie spatiala foarte buna.

Coronarografia CT este o metoda ieftina, rapida, non invaziva, care nu necesita spitalizare si care permite vizualizarea atat a lumenului cit si a peretilor arteriali. Investigatia este extrem de utila pentru stabilirea terapiei la pacientii cu risc scazut sau moderat de boala coronariana.

Atat examenele CT cat si cele RM cardiace trebuie sa devina parte integranta in munca de echipa la pacientii care sufera de afectiuni coronariene, alaturi de alte metode de diagnostic ( ECG, probe de efort, coronarografie etc), si nu sa le inlocuiasca.

Computerul tomograf  VCT 64 slice permite efectuare de examene rapide (scanarea cordului se face in 5 secunde), cu doze mici de iradiere, sectiuni subtiri pina la 0,5 mm, asigurind in acest fel precizie in stabilirea diagnosticului si o buna caracterizare a leziunilor foarte mici.

Acest tip de aparat permite, pe linga efectuarea examenelor standard, efectuarea examenelor de tip angioCT pentru toate tipurile de regiuni (cap, git, torace, artere pulmonare - pina la subsegmentarele de ordin V, sau artere periferice ) examene cardio si coronaro CT, calcularea scorului de calciu, colonoscopie virtuala etc.

Click pentru ascultare text! Focus Medical