Bine ati venit pe Centrul Medical Focus - Clinica   Click pentru ascultare text! Bine ati venit pe Centrul Medical Focus - Clinica

Cum putem acorda corect primul ajutor bebelusului

Publicat in Sfatul medicului
Citit 1881 ori
 Metodele de prim-ajutor pentru bebelusi sunt absolut vitale pentru orice parinte responsabil, deoarece, in primii ani de viata copiii sunt predispusi la tot felul de accidente, de la inecare, prin inghitirea de obiecte straine, la arsuri sau intoxicatii. Nu trebuie sa uitam ca, o buna cunoastere a metodelor de prim-ajutor poate salva viata bebelusului, atunci cand acesta se afla in pericol. Ce trebuie sa faceti: reactionati cu calm, aplicati metodele invatate si asteptati venirea ambulantei.

45% dintre decesele accidentale ale copiilor s-au petrecut in casa, potrivit statisticilor prezentate de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Principalele cauze sunt arsurile, sufocarea, inecul si intoxicarea.

 Ce trebuie sa stiti atunci cand aveti un copil mic:

-          care este metoda corecta de realizare a respiratiei gura la gura

-          cum trebuie sa faceti resuscitare cardiorespiratorie in cazul in care copilul se afla in stare de inconstienta

-          care sunt primele masuri pe care le luati atunci cand micutul are febra

-          cum tratam arsurile, in functie de gradul de gravitate al acestora

-          cum reactionam atunci cand copilul a facut o intoxicatie

-          care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmati atunci cand copilul a inghitit un obiect strain si se ineaca

Cum se face respiratia gura la gura?

„Respiratia gura la gura este folosita pentru bebelusii aflati in stare de inconstienta, care nu respira. Trebuie sa incepeti intotdeauna cu doua respiratii artificiale, urmate de compresia pieptului”, a explicat dr. Dan Tufa, medic de familie in cadrul Centrului Medical Focus.

Acesta ne-a explicat care sunt pasii pentru a realiza respiratie gura la gura bebelusului.

1. Asezati bebelusul pe o suprafata ferma (podea, masa etc). Caile respiratorii nu trebuie sa fie obstuctionate. Ridica-i barbia. Nu apasati pe portiunea moale de sub barbie deoarece puteti astfel sa ii blocati respiratia.

2. Inspirati si apoi puneti-va buzele in jurul gurii si nasului bebelusului. Suflati usor pana cand pieptul micutului se ridica.

3. Indeparteati-va gura si observati felul in care pieptul se lasa.

4. Repetati actiunea inca o data. Daca nu reusiti sa-i mai faceti si a doua respiratie, verificati daca nu cumva caile respiratorii sunt obstructionate de ceva si asigurati-va ca ii acoperi destul de etans gura si nasul cu gura dumneavoastra.

5. Verificati semnele vitale. Daca nu exista semnale vitale (nu respira, nu se misca, nu raspunde) dupa cele doua respiratii, incepeti masajul cardiac.

Pasi pentru realizare unui masaj cardiac corect

Resuscitarea cardiorespiratorie este o metoda combinata intre respiratia artificiala si masajul cardiac si este folosita in cazul in care bebelusul este inconstient si si nu se misca.

1. Asezati bebelusul pe o suprafata ferma (podea, masa etc).

2. Plasati-va doua degete pe sternul bebelusului, la aproximativ o latime de deget inferior de linia imaginara ce uneste mameloanele. Se comprima sternul aproximativ o treime pana la o jumatate din diametrul toracelui copilului.

3. Se efectueaza 30 de compresii toracice.

4. Continuati cu inca doua respiratii artificiale. Acest ciclul se repeta pana cand vine ambulanta sau pana cand bebelusul respira normal, tuseste sau se misca.

Ce fac cand copilul are febra?

“Primele masuri pe care trebuie sa le luati atunci cand copilul dumneavoastra face febra sunt: administrarea de antitermice si baia hipotermizanta. Baia hipotermizanta se face la o temperatura a apei cu 2 grade Celsius mai putin decat are copilul in momentul respectiv (la o febra de 39, temperatura apei trebuie sa fie de circa 37 grade Celsius).

Nu aveti nevoie de un termometru de baie pentru a testa temperatura apei, folositi cotul, ca atunci cand testati apa pentru baia bebelusului.

Daca nu aveti posibilitatea sa ii faceti o baie hipotermizanta copilului, udati un cearceaf sau un prosop, stoarceti-l si inveliti-l pe copil in el. Tineti cont de faptul ca se va incalzi repede si va trebui sa-l schimbati”, a afirmat specialistul din cadrul Centrului Medical Focus.

Ce fac daca copilul s-a intoxicat?

“Daca micutul dumneavoastra a inghitit substante toxice, este foarte important sa ajungeti la spital cat mai repede cu putinta. Nu incercati sa ii dati lapte si nu incercati sa il faceti sa vomite! Intoxicatiile cu substante toxice sunt extrem de periculoase pentru copii, motiv pentru care trebuie sa ascundeti toate aceste substante in zone inaccesibile pentru micuti”, potrivit dr. Dan Tufa.

Atentie la loviturile din zona capului!

“In primele luni de viata nu uitati sa acordati o atentie sporita micutului, deoarece zona capului si a ochilor sunt foarte fragile. Loviturile in zona capului sunt foarte frecvente in randul copiilor mici deoarece caputul copilului, in primul an de viata, este mai mare in comparatie cu restul corpului”, avertizeaza specialistul Centrului Medical Focus.

Click pentru ascultare text! Focus Medical