Bine ati venit pe Centrul Medical Focus - Clinica   Click pentru ascultare text! Bine ati venit pe Centrul Medical Focus - Clinica

Sinuzita – principalele cauze si factori de risc

Publicat in Sfatul medicului
Citit 13043 ori
 

Sinuzita este o inflamatie ce afecteaza una sau mai multe dintre cele patru perechi de cavitati ale oaselor craniene, numite sinusuri.  Inflamatia sinusurilor este de obicei cauzata de o infectie.

Sinuzita acuta este deseori rezultatul unei infectii virale a tractului respirator superior, dar alergenii (substante care provoaca alergii) sau substantele poluante pot fi de asemenea cauze ale sinuzitei acute.

Bacteriile responsabile de sinuzita acuta sunt Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, si Moraxella catarrhalis. Aceste microorganisme, alaturi de stafilococul auriu si de bacteriile anaerobe sunt responsabile pentru sinuzita cronica.

Principalii factori de risc  sunt  infectia  cailor respiratorii superioare (principalul factor); tabagismul (activ sau pasiv); mediul de viata umed sau poluat; varsta, desi sinuzita apare uneori la sugari si copii mici, ea este mult mai frecventa in randul adultilor, iar sinusurile se formeaza progresiv pana la varsta de 12 ani; antecedentele personale de sinuzita; alergiile respiratorii (rinita alergica, astmul alergic); malformatii congenitale nazale sau ale sinusurilor; polipi nazali; abcese dentare; boli ce afecteaza sistemul imunitar (leucemie, SIDA, diabet); fibroza chistica.

Click pentru ascultare text! Focus Medical