Bine ati venit pe Centrul Medical Focus - Clinica   Click pentru ascultare text! Bine ati venit pe Centrul Medical Focus - Clinica

Cifrele dupa care trebuie sa ne ghidam pentru o viata sanatoasa!

Publicat in Sfatul medicului
Citit 1986 ori

Tensiunea arteriala

Tensiunea arteriala are doua componente: tensiunea arteriala sistolica (numarul mai mare) care reprezinta presiunea inimii generata pentru a pompa sangele de la inima spre celelalte organe si tensiunea arteriala diastolica (numarul mai mic) care reprezinta presiunea vaselor sangvine in momentul in care inima se umple cu sangele venit din restul corpului.

Tensiunea arteriala se masoara in milimetri de coloana de mercur (mm col Hg) si este considerata normala atunci cand valoarea sistolica este mai mica de 120 mm col Hg, iar cea diastolica mai mica de 80 mm col Hg. Valorile tensiunii sistolice intre 130-139 mm col Hg si a celei diastolice intre 85-89 mm col Hg sunt considerate prehipertensive.

Glucoza este cea mai importanta zaharida care se gaseste in mod normal in organele si sangele omului si constituie combustibilul cel mai pretios pentru obtinerea energiei necesare activitatii omului. Glucoza in organism provine din alimentele consumate de catre om. Cele mai bogate alimente in glucoza sunt dulciurile (zaharul, produsele zaharoase, mierea), precum si alimentele care contin amidon (faina de cereale si produsele cerealifere, cartofii etc.) care in organism se transforma prin actiunea enzimelor hidrolitice in glucoza.

Valori normale ale glucozei din sange: 65-110 mg la 100 ml sange. La persoanele de peste 40-50 ani, valorile medii ale glicemiei sunt mai crescute decat la tineri, deoarece la ele si consumul de glucoza in organism este mai redus. Scaderea sau cresterea glicemiei in afara acestor valori produce perturbari grave organismului.

Colesterolul este o componenta naturala a grasimilor care se gaseste in sange si in fiecare celula a organismului. LDL este colesterolul “rau” care se depune pe vasele de sange, conducand la ingustarea arterelor si marirea riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare. Valoarea normala a  LDL este de sub 100mg/ dL. HDL este colesterolul “bun”, iar valoarea normala este de peste 50 mg/ dL. Cu atat este mai mare valoarea cu atat mai bine pentru sanatatea dumneavoastra. Colesterolul total este suma colesterolului “rau” si a celui “bun” si alte componente lipidice. Expertii recomanda ca valoarea normala la omul sanatos este 200 mg/ dL.

Trigliceridele sunt grasimile din sange, provenite din alimentatie. Valoarea optima este de 150 mg/dL. Nivelul ridicat de trigliceride din sange conduce la diabet si afectiuni cardiace.

Click pentru ascultare text! Focus Medical