Bine ati venit pe Centrul Medical Focus - Clinica   Click pentru ascultare text! Bine ati venit pe Centrul Medical Focus - Clinica

Depresia, boala netratata a romanilor

Publicat in Sfatul medicului
Citit 1641 ori

La inceputul fiecarui sezon avem de-a face cu schimbari importante in ritmul nostru de viata: durata zilei, temperaturile, ora la care ne trezim dimineata, toate se schimba, dandu-ne complet peste cap.

Fiecare schimbare de sezon aduce dupa sine o perioada mai grea, de acomodare, o perioada in care suntem predispusi depresiilor si starilor de slabiciune fizica.

Stiati ca primavara avem tendinta de a lua si cele mai drastice decizii?

Inceperea perioadei calde este marcata de depresii, slabiciune in intreg corpul, lipsa energiei, dar si de decizii radicale: divorturi, demisii si ruperi de ritm la serviciu.

 De multe ori spunem ca suferim de astenie, cand in realitate experimentam un inceput de depresie - o afectiune mult mai serioasa, care se caracterizeaza printr-o continua stare de tristete si pierderea stimei de sine.

Fiecare dintre noi trece la un moment dat, de-a lungul vietii, prin cel putin un episod de depresie. Este un lucru firesc, o modalitate prin care incercam sa depasim un eveniment dificil, insa pana la un anumit punct. Un episod depresiv prelungit, care ne afecteaza vizibil stilul de viata, deciziile pe care le luam si capacitatea de concentrare, reprezinta un semnal de alarma care trebuie sa ne indemne sa apelam la sfatul unui profesionist.

De cele mai multe ori asociem depresia cu o stare psihica proasta, insa in multe dintre cazuri depresia are efecte negative si asupra starii noastre de sanatate.

Starea de epuizare, cefaleea, palpitatiile, nervozitatea, scaderea capacitatii de concentrare si a memoriei se pot asocia cu scaderea apetitului alimentar, dureri de cap, senzatie de rau fizic, greturi, ameteli, iritabilitate sau momente de tristete inexplicabila. Mai mult, manifestarile depresiei nu se limiteza numai la senzatii subiective, ci pot aparea scaderi ale tensiunii arteriale, tulburari de echilibru sau tulburari de ritm cardiac.

Depresia are si cauze biologice, sociale şi psihologice. Prezenţa cazurilor de depresie în familie, stresul cronic, dar şi bolile, unele medicamente şi curele de slăbire repetate, care scad nivelul de serotonină din sânge, predispun la depresie.

Diagnosticul de depresie este pus de medic, în funcţie de simptome, dar şi de durata acestora. În general, persistenţa simptomelor mai mult de două săptămâni ridică suspiciuni de depresie. Este extrem de important sa facem distinctie între o tristeţe motivată şi una nemotivată, insuficient motivată sau aberant motivată, acestea din urmă semnalând, de fapt, depresia.

În România, mersul la psiholog sau la psihiatru sunt inca subiecte tabu, astfel ca multe cazuri de depresie ajung la medic în faze avansate, ce necesită internare. Pentru a depista boala în faze timpurii, este foarte important ca pacienţii să stea de vorbă deschis cu medicii specialisti, deoarece aceştia sunt primii care pot depista cazurile de depresie şi de anxietate.

Click pentru ascultare text! Focus Medical