Bine ati venit pe Centrul Medical Focus - Clinica   Click pentru ascultare text! Bine ati venit pe Centrul Medical Focus - Clinica

Lipsa vitaminei D – risc de rahitism la copii!

Publicat in Sfatul medicului
Citit 10184 ori

Boala a adolescentei si a copilariei, rahitismul apare cu precadere la copiii cu varsta cuprinsa intre 3 luni si 2 ani, ca urmare a carentei de vitamina D si implicit a mineralizarii incomplete a oaselor.

Oasele, nemineralizate corespunzator, pierd calciu si devin flexibile si predispuse la deformare. Acesta este si motivul pentru care rahitismul apare in perioada in care copilul creste cu rapiditate iar corpul acestuia necesita un nivel crescut de calciu si fosfor.

Importanta vitaminei D in perioada de crestere

Vitamina D permite absorbtia intestinala de calciu, actionand asupra mineralizarii oaselor, dar si asupra excretiei de calciu prin urina. Vitamina D asimilata este transformata in forma sa activa, functionand ca un hormon care regleaza absorbtia de calciu din intestine si care regleaza nivelul de calciu si de fosfor din oase. Atunci cand nivelul acestor minerale din sange este prea scazut, se distruge matricea proteica a oaselor.

 In cazul rahitismului, un alt mecanism intra in functiune pentru a creste nivelul de calciu din sange. Glanda paratiroida (patru glande secretoare de hormoni localizate in spatele tiroidei) isi accelereaza functionarea, compensand nivelul scazut de calciu din sange. Pentru a creste nivelul de calciu sangvin, hormonul distruge calciul din oase, ducand la o pierdere suplimentara de calciu si fosfor din oase.

Vitamina D actioneaza la nivelul intestinului, la nivelul sistemului osos, la nivelul rinichilor, musculaturii, sistemului endocrin si al metabolismului in general.

Cauzele carentei de vitamina C

  • factorii de mediu: expunerea limitata la soare, anotimpul rece, clima temperata
  • deficit de vitamina D in alimentatie
  • malabsorbtie intestinala (steatoree )- in care organismul nu poate asimila grasimile, acestea trecand direct in fecale. Astfel, vitamina D, care este absorbita de obicei odata cu grasimile si calciul sunt insuficient absorbite
  • acidoza tubulara renala – cresterea cantitatii de acid din lichidele organismului, datorata unei afectiuni renale congenitale sau dobandite
  • lipsa calciului si a fosforului din alimentatie favorizeaza aparitia rahitismului
  • o carenta dietetica de vitamina D poate surveni ocazional si la vegetarienii care nu consuma produse lactate, sau la persoanele care sufera de intoleranta la lactoza

Prematurii si copiii de la oras – predispusi la rahitism

Copiii de la orase si cei nascuti prematur au un risc mai mare de a suferi de rahitism. In zonele urbane rahitismul este mai frecvent decat la sate deoarece micutii sunt mai putin expusi la soare, iar poluarea face ca ultavioletele sa penetreze mai putin, chiar daca temperatura este mai crescuta.

Pe de alta parte, copiii nascuti prematur sunt predispusi sa faca rahitism, chiar daca profilaxia se face corect. Acesti copii au necesitati mai mari pentru ca ritmul lor de crestere este mai mare si trebuie „sa recupereze“.

Certitudinea ca ai sau nu un copil care sufera de rahitism ti-o poate oferi doar un medic pediatru cu experienta, ajutat si de cateva investigatii medicale. Copilului i se pot face radiografii la incheietura mainii, la torace, i se determina calciul si i se face o analiza numita fosfataza alcalina (este un indicator chimic al rahitismului). De obicei, un medic cu experienta simte urmele lasate de rahitism la simpla examinare a copilului.

Click pentru ascultare text! Focus Medical