Bine ati venit pe Centrul Medical Focus - Clinica   Click pentru ascultare text! Bine ati venit pe Centrul Medical Focus - Clinica

Previi insomniile si vei fi aparat si de infarct

Publicat in Sfatul medicului
Citit 3114 ori
Insomniile se pot produce din cauze multiple, care au la origine factori de context, anumite conditii medicale sau psihice, ori tulburari de somn aparent neimportante, dar care pot sa devina severe.

Insomniile sunt clasificate in functie de durata simptomelor in:

- insomnii tranzitorii, care dureaza maxim sapte zile,

- insomnii de scurta durata, care dureaza pana la trei saptamani,

- insomnii cronice, care depasesc aceasta perioada.

 

La inceputul anului 2011, statisticile aratau ca una din trei persoane sufera de tulburari ale somnului

Fiecare dintre cele trei tipuri de insomnie are cauze particulare. Insomnia tranzitorie poate sa fie declansata de mici schimbari are programului de munca, anumite zgomote neplacute si deranjante din mediul inconjurator, o temperatura nepotrivita in camera, fiind prea cald sau prea frig, situatii stresante de viata precum pregatirea pentru un examen, despartirea de cineva, lipsa unui job, probleme medicale sau renuntarea la alcool, sedative sau droguri, in anumite cazuri.

Aceste actiuni declanseaza tulburarile de somn, totusi sunt mai usor de ameliorat decat cele din categoriile care se succed. Acestea sunt provocate de conditii medicale delicate, anxietate, depresie, stres emotional si mental, sau de afectiuni psihice de tip bipolar si schizofrenie.

Oricare ar fi cauzele care declanseaza insomniile, un studiu norvegian recent atesta ca persoanele care sufera de ele, neputand sa beneficieze de un somn de noapte bun, sunt predispuse afectiunilor de inima si chiar infarctului.

Elimina factorii de stres si vei dormi mai bine

Studiul a analizat un numar de 52.000 de adulti, vizand calitatea somnului. Comparativ cu cei care respectau orele de somn, cei care obisnuiau sa stea treji pana tarziu, in fiecare noapte erau cu 45% mai predispusi sa sufere de un infarct, chiar si dupa ce cercetatorii au luat in considerare presiunea sangvina, nivelul de colesterol si alti factori care pot contribui la dezvoltarea bolile de inima.

Recomandarile noastre se indreapta spre cautarea de rezolvare a problemelor de somn, inca de la primele simptome, prin consult de specialitate.

De asemenea, reducerea factorilor de stres este o cheie a prevenirii infarctului, ceea ce nu este posibil daca nu reusesti sa dormi atat cat trebuie, deoarece lipsa somnului si stresul sunt corelate. Plimbarile in aer liber, consumul de ceaiuri din plante precum lavanda si musetelul si renuntarea la mancare inainte de somn, pot fi remedii utile in prevenirea inteligenta a insomniei.

Sfaturi pentru un somn linistiti:

- aeriseste bine camera inainte de somn

- incearca sa respecti o anumita ora la care mergi la culcare si sa nu o depasesti

- in camera in care dormi trebuie sa fie cat mai intuneric

- vei avea un somn odihnitor si revigorant daca vei dormi pe spate

- nu te suprasolicita prin exercitii fizice obositoare inainte sa dormi

- alege o camera in care sa nu existe televizor si incearca sa iti relaxezi mintea inainte de culcare in loc sa privesti la TV.

Click pentru ascultare text! Focus Medical