Bine ati venit pe Centrul Medical Focus - Clinica   Click pentru ascultare text! Bine ati venit pe Centrul Medical Focus - Clinica

Sfatul medicului

 Expunerea la soare poate sa ne influenteze starea de sanatate inca din primele zile de viata. Aceasta trebuie sa fie adaptata varstei, nevoilor fiecaruia si patologiilor existente care se pot ameliora sau agrava. O atentie speciala trebuie sa fie acordata varstelor extreme, copii si batranii, prezentei negilor pigmentari (alunitele), hipertensiunii, accidentelor vasculare cerebrale si neoplasmului mamar. Nici bolile reumatice nu trebuie ignorate, soarele avand asupra acestora atat efecte negative cat si benefice, in functie de afectiune.

Interactiunea cu soarele se realizeaza prin intermediul pielii. Aceasta este cea mai mare "glanda" a corpului uman ce produce vitamina D, vitamina implicata in cresterea absorbtiei calciului din alimente si stoparea pierderii acestuia prin urina.

„Denumita si "vitamina soarelui", vitamina D are rolul de a mentine nivelului normal al calciului si al fosforului in sange, substanta ce conditioneaza functionarea corecta a sistemului neuromuscular si a mineralizarii  oaselor.“, a declarat Dr.Simona Huica – medic specialist reumatologie in cadrul Centrului Medical Focus.

Desi deficitul de vitamina D apare si la adulti sau batrani, forma cea mai severa si frecvent intalnita este cea de “rahitism”, care afecteaza mai ales copii ce sufera de malnutritie severa, de infometare sau de un regim dietetic inadecvat necestatilor lor. Specialistii considera ca cel mai ridicat risc de aparitie a rahitismului il au nou nascutii alaptati la san ai caror mame nu se expun la soare.

La fiecare 13 minute o femeie moare de cancer mamar. Romania este pe locul intai in Uniunea Europeana in ceea ce priveste incidenta cancerului la san. Anual sunt diagnosticate peste 7000 de femei cu aceasta boala si doar aproximativ 10% descopera aceasta afectiune in faza incipienta lucru ce inseamna o sansa de supravietuire foarte mare.

Multe formatiuni canceroase apar sub forma unor noduli si pot fi detectate in mod uzual prin palpare. Exista insa numeroase cazuri in care acesti noduli nu sunt detectati la palpare datorita dimensiunii foarte mici sau faptului ca sunt situati intr-o zona adanca si mai greu accesibila in interiorul organismului. Cancerul la san este pe locul doi, dupa cancerul de col uterin, pe lista formelor de cancer care le afecteaza pe femei. Sansa de vindecare poate fi de 100% daca acesta este depistat in faza incipienta

Insomniile se pot produce din cauze multiple, care au la origine factori de context, anumite conditii medicale sau psihice, ori tulburari de somn aparent neimportante, dar care pot sa devina severe.

Insomniile sunt clasificate in functie de durata simptomelor in:

- insomnii tranzitorii, care dureaza maxim sapte zile,

- insomnii de scurta durata, care dureaza pana la trei saptamani,

- insomnii cronice, care depasesc aceasta perioada.

Si persoanele tinere sufera de cataracta!

Cataracta reprezinta una dintre afectiunile oculare cele mai frecvente. In ultimii ani, varsta aparitiei cataractei a scazut, afectand si persoanele tinere (35-40 ani).

Cataracta este o pelicula fina opaca aparuta la nivelul cristalinului, care blocheaza pasajul fasciculului luminos catre retina (componenta nervoasa a globului ocular la nivelul careia se formeaza imaginea), cauzand tulburari de vedere.

De ce apare cataracta?

Cataracta apare datorita opacifierii cristalinului (lentila globului ocular), dar sunt si alti factori care predispun la aparitia bolii, precum: varsta inaintata, expunerea excesiva la raze ultraviolete (lumina natural sau expunere artificiala), diabetul zaharat, alte boli oftalmologice (glaucomul, dezlipirea retinei), leziunile oculare (mai ales la copii), sau tratamentul cu medicamente antiinflamatorii puternice.

Sindromul ovarelor polichistice denumit si SOPC este cea mai frecventa forma de endocrinopatie, fiind prezenta in special la femeile cu varste de peste 30 de ani.

Majoritatea femeilor afectate de sindrom prezinta numeroase chisturi mici la nivelul ovarelor. Afectiunea se caracterizeaza prin amenoree, hiperandrogenism clinic sau biologic si/sau aspect polichistic sugestiv al ovarelor. De obicei, simptomele apar la pubertate sau dupa cresterea in greutate dar nu este exclus debutul mai tardiv. In diagnosticare se foloseste criteriul Rotterdam.

“Sindromul ovarelor polichistice este un dezechilibru hormonal, ce interfereaza cu ovulatia normala. Femeile cu acest sindrom nu au un ciclu menstrual normal, regulat. Astfel, sunt afectate si alte sisteme ale corpului, cum ar fi cel metabolic si cel cardiovascular”, a declarat Dr. Camelia Valentina Cimpoesu – medic specialist Endocrinologie la Centrului Medical Focus.

Click pentru ascultare text! Focus Medical